Bílé víno

Hibernal

Původ

Hibernal je odrůda pro výrobu bílého vína, byl vyšlechtěný v Německu a do státní odrůdové knihy byl zapsán v roce 2004. Vznikl křížením odrůd Seibel a Ryzlink rýnský.

Charakteristika vína

Víno je harmonické, plné, kořenité, odrůdového charakteru. Je velmi podobné Ryzlinku rýnskému s velmi příjemnou vůní. Typické aroma je broskev, grapefruit, černý rybíz, angrešt i kořenité tóny.

Zajímavosti o Hibernalu

Jedná se o interspecifickou moštovou odrůdu, která vznikla mezidruhovým křížením.

Jméno Hibernal pochází z latinského hiberna, to znamená zima, a vyjadřuje odolnost odrůdy vůči zimním mrazům. Takže hibernující zvíře nebylo daleko od pravdy 🙂

Kombinace s jídlem

Hibernal se hodí k předkrmům, rybám, mořským plodům, aromatickým sýrům nebo jemným paštikám. Víno s vyšším zbytkovým cukrem je vhodné k dezertům.

Tip: Hibernal se hodí ke grilovanému pstruhovi na bylinkách.

Teplota podávání

Vhodná teplota k podávání je 10 – 12 °C.

Moje hodnocení Hibernalu od Aurory

Do našeho výběru jsme vybrali HIbernal (2018) z vinařství Aurora, kterým jsem si rozhodla zpříjemnit dnešní večer. Má příjemné voňavé aroma a působí zcela harmonicky. Z výše popsaných chutí v něm nejvíce cítím broskev a exotické ovoce.

 

Related Posts

5 thoughts on “Hibernal

  1. Krista napsal:

    Mám raději sladší vína a moc mi chutná Hibernal.

  2. Roman Voltr napsal:

    irsai oliver

  3. Zdeňka Březinová napsal:

    Sauvignon – na tom si pochutnám nejvíce

  4. Babus napsal:

    Sauvignon – na tom si pochutnám

  5. václav vodička napsal:

    Mám rád Neuburg.Je pro mě jako dělaný(jinak miluji Tramín ,ten mám rád už od mládí)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *